“Lid worden” … en privacy

Ik heb de serie ‘Overspel’ gevolgd, o.a. via uitzendinggemist. Daar werd kenbaar gemaakt dat er een vervolg komt op de 12-delige serie …. en dat de huidige op DVD te krijgen is.
Daarvoor moet je dan voor 102 euri een jaar lid worden van de VARA, dus als het alleen om die dvd te doen is ….. dure grap.

De gegevens die de VARA voor dit lidmaatschap nodig heeft: volledige naam- en adresgegevens, geboortedatum, telefoonnummer en de bankrekening.
Belangwekkender zijn de ‘voorwaarden‘ onder de noemer privacy-statement en disclaimer. Want hieruit blijkt dat er nog veel meer gegevens over u worden opgeslagen …. en daar moet akkoord mee gaan als u lid wilt worden!!
Een analyse van die kleine lettertjes levert het volgende verbijsterende resultaat:

  • Gegevens worden opgeslagen op een ‘beveiligde’ server …. maar zoals uit alarmerende feiten blijkt zegt dat helemaal niets over de veiligheid van uw gegevens.
  • Uw gegevens kunnen worden gebruikt door andere organisaties dan de VARA
  • Wilt u dat niet dan moet u dat schriftelijk aangeven ……. maar over de waarde daarvan valt niets te zeggen, want:
  • De VARA kan het privacy-statement – zelfs drastisch – aanpassen zonder de verplichting hiervan in kennis te stellen …. u moet zich daar zélf van op de hoogte houden door de website regelmatig te raadplegen … !!!
  • Welke gegevens worden nog meer bijgehouden:
    uw surfgedrag op de websites ….. welke dat nu precies zijn wordt niet aangegeven.