Publieke Werken (roman)

Amsterdam-Victoria-hotel-pandjes-3

Vandaag gaat de verfilming van Publieke Werken in premiere: een historische roman van Thomas Rosenboom uit 1999, waarin de belangrijkste locatie de twee huisjes in de gevel van het Amsterdamse Victoria Hotel. Een andere inspiratiebron was de biografie van de Hoogeveense apotheker Radijs. In 2000 kreeg Rosenboom voor Publieke Werken de Libris Literatuur Prijs toegekend. Publieke Werken werd in 2007 in een door NRC Handelsblad georganiseerde boekverkiezing verkozen onder de 10 beste Nederlandstalige romans aller tijden. (zie verder op Wikipedia)

 

cover

Voor de samenvatting kan je dus terecht op Wikipedia (met het lezen hiervan leest het boek direct ‘makkelijker’, dus geen nood!)

De werkelijkheid wordt geweld aangedaan, want het beoogde pand in Amsterdam was niet in gebruik door een vioolbouwer, maar door Slijter Verburgt. Ook heet de apotheker in Hoogeveen niet Anijs, maar Radijs.

Dat is het voordeel van de fictieschrijver ….. ‘De waarheid liegen…’ wordt het schrijven van romans ook wel genoemd. En – terzijde – wie liegt uiteindelijk zijn eigen waarheid niet …..

De voorkant van het boek past bij het voorgaande. de twee panden waar het om gaat: het kleermakersatelier (de ‘laagbouw’) staat er wel volledig op, maar de winkel van de vioolbouwer rechts daarvan, is maar gedeeltelijk zichtbaar ….

Een geweldige historische roman, waarvan in december de verfilming in de bioscopen verschijnt:  https://www.facebook.com/PubliekeWerkenFilm