Handleiding Kobo-readers.

Ik heb zelf een Kobo en ook een paar familieleden en kennissen hebben er een.

Andere merken ken ik dus eigenlijk niet goed.
Wél weet ik dat een aantal ‘merken’ met de productie zijn gestopt, zoals Sony. Bij mijn weten verkocht Sony alleen readers zonder interne verlichting. En licht heb je – net als bij het lezen van een ‘gewoon’ boek of een krant – altijd nodig. Dat heeft met de techniek van het scherm te maken, die niet hetzelfde is als van een tablet.
Het grote voordeel van een zogenaamd ‘e-ink’-scherm is, dat het beter is voor je ogen. Langdurig turen naar een tablet-scherm (of van een laptop of een pc/mac) is minder goed voor je ogen en bovendien belemmert het de aanmaak van melatonine ..
Een ander voordeel is het stroomverbruik: een e-reader hoef je – gemiddeld – maar één keer per maand op te laden. TIP: doe dit met een gewone lader, zoals voor je smartphone, dat gaat stukken sneller dan via de usb-verbinding van je computer.

Gebruiksaanwijzing

Als je de gebruiksaanwijzing van de Kobo readers leest, komt het er eigenlijk op neer dat je altijd de software van Kobo nodig zou hebben om boeken op je e-reader te zetten. Wil je dat draadloos doen, dan is dat al helemaal het geval.
Probleem bij Kobo is, dat ze niet alleen e-readers verkopen …. maar ook e-boeken. En de adder onder het gras bij gebruik van hun software en/of hun cloud-optie, dat je dan ook te maken krijgt met de boekenwinkel van Kobo zelf …. die is zelfs prominent aanwezig.

Hoe je boeken die je ergens anders hebt gekocht of gekregen op je Kobo reader zou moeten zetten, blijft ‘in het vage’; de gebruiksaanwijzing geeft daar niets over aan ….. en dat is waarschijnlijk ook de bedoeling van Kobo.
Het kan echter eigenlijk niet simpeler:

  • Sluit het kabeltje aan tussen de reader (een gewone mini-usb stekker) en de pc/laptop/mac/macbook (een gewone usb-aansluiting)
  • Tik in het scherm van de Kobo reader op ‘verbinden’

Na een tijdje zie je op het scherm van de reader: ‘Verbonden & opladen‘.
Ook op de (windows-) computer krijg je nu een signaal/venster, dat de reader verbonden is en er wordt een z.g. schijfletter D:\ , F:\ of iets dergelijks toegekend aan de e-reader.
Via de verkenner van Windows is de inhoud van de reader nu te raadplegen en je kunt boeken verwijderen of er naartoe kopiëren ….. klaar is Kees.
Op een mac zal het niet anders werken, alleen heet de verkenner daar natuurlijk Finder …..

Kortom: je hebt de ‘desktop’-software van Kobo niet nodig om de inhoud van je e-reader te beheren. Sterker: ik adviseer zelfs om dat niet te doen, zeker als je boeken hebt die niet bij Kobo zijn gekocht. Kobo houdt namelijk de ‘status’ van je e-reader bij en verzamelt gegevens over de boeken die je leest! Daar verneem je niks van …. laat staan van Kobo zelf, maar ondertussen gebeurt het wél en wat Kobo vervolgens met die verzamelde gegevens doet is volstrekt onduidelijk.

Draadloos….

Eigenlijk kan ik daar kort over zijn: niet doen.
Via een draadloze netwerkverbinding kán het wel, maar dat verloopt eigenlijk alleen maar soepel via de cloud-winkel van Kobo zelf.
Ik heb het volgende geprobeerd:
– eeen pdf-je met daarin een link naar een map op OneDrive (de cloud-ruimte via een Hotmail-account)
– het pdf-je op m’n Kobo gezet en via wifi een of meer boeken downloaden.
Het werkt wel, maar heel traag; bovendien is het (e-ink) scherm van een reader niet echt geschikt voor het weergeven van internetpagina’s – al is het maar omdat een e-reader geen kleurenscherm heeft.
Bij een nichtje die een ander type Kobo-reader heeft heb ik hetzelfde geprobeerd, maar het werkte niet: de reader liep vast en moest helemaal opnieuw worden opgestart.